top of page

Information till dig som förälder

 

Här har vi samlat information, tips och råd till dig som förälder. Det enda du behöver göra är att klicka på texten nedan för att få mer information. 

 

Ladda ned informationsfolder för ditt barns årsbesök;

Här får du tips och råd om allt det nya. Läs och se filmer om matning, skötsel, säkerhet och om hur det kan vara att bli förälder.

Nyfödda barn har ofta olika hudutslag och prickar. Här kan du läsa om de vanligaste hudutslagen som är helt ofarliga och som oftast går över av sig själv.

 

Alla nyfödda barn blir undersökta av en barnläkare eller specialiserad barnmorska innan hemgång från förlossningen/BB. Undersökningen görs vanligtvis inom de första dagarna efter barnets födelse.

Det nyfödda barnets navel kommer gradvis att torka och falla av. Det kan ta några dagar upp till cirka 2 veckor.

Amning är ett sätt att ge barnet närhet, tröst, trygghet och barnet får mat på köpet! Här kan du få råd och tips om amning under barnets första levnadsvecka, om hur du underlättar amningen, förebygger vanliga problem och vad som är viktigt att tänka på om barnet av någon anledning ges extra mjölkersättning.

Massage är lugnande och kan till exempel lindra vid spädbarnskolik, magknip och besvär med gaser. Välj en lugn miljö och vänta en stund om ditt barn just har ätit. Massagen kan även ges till äldre barn.

Det svenska barnvaccinationsprogrammet erbjuder alla barn skydd mot elva sjukdomar.

I den här filmen får du följa med 8-åriga Inez som ska vaccineras hos skolsköterskan Ingela. Inez, som går i årskurs 2, berättar om hur hon upplevde att få en spruta. Se den gärna tillsammans med barnet innan ni ska till en mottagning och ta en spruta.

När barnet är ungefär sex månader är det dags att börja ge vanlig mat. Det är bra att börja med väldigt små portioner, en eller några teskedar. Barnet behöver träna på att äta för att vänja sig vid olika smaker och för att lära sig att tugga.

Tips och råd om bra mat och dryck för barn, hur mycket barn behöver dricka, hur du lagar smakportioner och hur du ökar barnets matlust.

Här kan du se på filmer om eksem.

Se hur du använder andningsbehållaren Optichamber.

Familjeresurscenter

TIMRÅ

SUNDSVALL

 

PODD

BVC - podden görs av Barnhälsovårdsenheten i Stockholms län. Malin Bergström, forskare och barnpsykolog, samtalar med intressanta och kunniga gäster om föräldraskap, småbarn och allt som hör till det. Nytt avsnitt nästan varje vecka.

bottom of page