top of page
HINDER
Vad har du för hinder till att öka din fysiska aktivitetsnivå? Identifiera dem för dig själv.
När du nu ska göra en förändring av din fysiska aktivitetsnivå bör val av strategi utgå utifrån dem.
Vanliga anledningar till låg fysisk aktivitetsnivå:
- Jag hinner inte
Tiden på dagarna kanske inte räcker till mellan jobb och övriga måsten i vardagen. Fundera kring om du kanske kan få till träning utan att behöva mer tid?
-
Har du möjlighet till träning på lunchen?
-
Eller kan du utföra aktiva transporter? Det vill säga att till exempel cykla eller gå till arbetet eller till barnens träning/aktivitet? Eller bara parkera en bit ifrån eller hoppa av bussen en hållplats förtidigt och gå sista biten?
-
Träna medan barnen tränar? Ta en promenad kring fotbollsplanen eller trapporna på hockeyläktaren.
-
Träna tillsammans med barnen eller leka lekar med barnen som blir träning. Tex dansa, leka jagis, kurragömma med dunk, vattenkrig, klättra med barnen i klätterställningen eller spela fotboll.
Har du ändå svårt att se hur du ska få till det tidsmässigt kan det vara ett tips att göra en aktivitetsdagsbok några dagar upp mot en vecka. Gärna var 5e min. Detta för att förtydliga hur dina dagar ser och vad du lägger tiden på. Finns det något du kan prioritera bort som inte är lika viktigt som träning? Vuxna i Sverige spenderar i snitt 3-4h på sin mobil varje dag. Kan du byta ut något av den tiden mot fysisk aktivitet istället?
HINDER
- Jag är för trött
Att vara "för trött" är en vanlig anledning till att inte träna. Många av oss vet att en ökad fysisk aktivitetsnivå göra att vi blir piggare, får mer energi över till annat, andra aktiviteter kommer inte vara lika energikrävande och vi återhämtar oss bättre. Trots den kunskapen kan det vara så att energin inte finns för att komma igång med träningen.
Här kan planering hjälpa mycket! När, vad och hur spelar roll.
NÄR
VAD
HUR
Kan du anpassa träningen efter din tröttheten? Planera att träna när du som piggast/minst trött. Kanske på en lunchrast eller på morgonen innan arbetet?
Finns det aktiviteter som ger energi och som jag finner glädje i (inre motivation)?
Kan du träna tillsammans med någon annan? Tillsammans med en vän eller boka in dig på organiserad träning (ett pass på gymmet eller promenadgrupp med PRO. Det är oftast lättare att ställa in på sig själv, än på andra.
Läs mer om planering under kapitlet Planering. Gå tillbaka till sidan Att komma igång för att hitta dit.
- Jag har inte tillräcklig kunskap kring träning
Du måste inte vara expert gällande träning för att röra på dig. Idag finns det många appar och hemsidor med färdiga träningsprogam och tips som du kan följa. Några exempel på olika forum med Träningstips är:
- Jag har inte råd
Medlemskap på gym och egen träningsutrustning kan vara dyrt. Träning behöver dock inte kosta pengar! Det finns mycket träning som är helt gratis. Det går att träna hemma eller ute i naturen. Till exempel kan du ta en promenad eller en löptur, träna enligt en instruktionsvideo framför tvn med endast din kroppsvikt som träningsredskap eller om du bor nära vatten kan du ta en simtur.
Det finns olika föreningar och träningsanläggningar som erbjuder rabatterade priser för de med ett FaR-recept. Klicka på länken för att läsa mer:
Du kanske står inför helt andra hinder än de ovannämnda. Behöver du stöd i att planera kring dem, tveka inte att ta kontakt med fysioterapeut på din hälsocentral
Du kanske står inför helt andra hinder än de ovannämnda. Behöver du stöd i att planera kring dem, tveka inte att ta kontakt med fysioterapeut på din hälsocentral
bottom of page